fbpx

Ortho Smile

Program: Luni-vineri: 12:00 – 19:00

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on whatsapp

Ortodonție

Ortodontie

Ortodonția și ortopedia dento-facială este o ramură a medicinii dentare care se ocupă cu alinierea dinților, corectarea mușcăturii și rapoartelor dintre cele două maxilare. Astfel, rezultatele obținute în urma unui tratament ortodontic sunt atât fizionomice, cât și funcționale.

Există 4 tipuri principale de terapii ortodontice, pe care le realizăm și în cabinetul OrthoSmile, în Cluj-Napoca:

Tratament cu aparat mobilizabil – se pretează copiilor până la vârsta de 12 ani. Acesta implică utilizarea unui aparat aplicat pe o singură arcadă (maxilar/mandibula) care poate fi îndepărtat de către pacient (plăcuțe palatinale, plăcuțe linguale). Scopul fiind realizarea de modificări în cadrul arcadei în care este aplicat: lărgire maxilar, aliniere dinți dacă există spațiu.

Tratament cu aparat mobil (funcțional) – se pretează copiilor până la vârsta de 12-13 ani. Acesta implică utilizarea unui aparat aplicat pe ambele arcade (maxilar și mandibulă), de cele mai multe ori fiind dintr-o singură bucată. Scopul fiind corectarea mușcăturii prin repoziționarea mandibulei sau îndepărtarea obiceiurilor vicioase (supt degetul, aspirarea buzelor)/parafuncțiilor (respirație orală, deglutiție atipică) responsabile pentru modificarea mușcăturii.

Tratament cu aparat fix – se pretează atât în tratamentul copiilor (nu este necesară așteptarea până la schimbarea tuturor dinților de lapte), cât și a adulților. Este un tratament care permite deplasări dentare ample și precise. Durata medie a unui astfel de tratament fiind de 2-3 ani, cu variații care implică factori, precum vârsta, sexul pacientului, anomalia inițială. În funcție de situația clinică inițială, se pot asocia acestui tip de tratament atât terapii pentru articulația temporo-mandibulară, cât și intervenții de chirurgie ortognată. Corect, din punct de vedere medical, un tratament ortodontic cu aparat fix se conduce în ambele arcade, nu doar la maxilar sau doar la mandibulă, datorită imposibilității de a lucra corespunzător la nivel de ocluzie (mușcătură).

Tratament cu gutiere (alignere) – se pretează adolescenților care și-au finalizat creșterea scheletică, cât și adulților. Acesta implică corectarea poziției dinților prin purtarea unor seturi de gutiere estetice. Nu toate cazurile se pretează pentru un astfel de tratament.